Categories
CrossFit Blogs Nieuwsberichten

Training tijden zwangerschap

Ontdek de feiten en fabels van eiwitten. In deze blog vertel ik je hoe eiwitten je Sport prestaties beïnvloedt en meer!

Trainen tijdens zwangerschap

Trainen tijdens de zwangerschap helpt je fit te blijven tijdens en na de bevalling. Hierin leggen we een aantal veranderingen kort uit.

Je lichaam fit houden terwijl er een klein mensje groeit in je buik is een hele prestatie. Blijven sporten tijdens je zwangerschap zorgt er echter wel voor dat je fitter blijft tijdens en na je zwangerschap.  

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam waardoor we aangepast moeten gaan trainen om jezelf en de kleine veilig te houden.

Wat Gaat Veranderen? Hieronder leggen we een aantal veranderingen kort uit: 

Je hormonen passen zich aan; Oestrogeen, progesteron en relaxine spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap.  

Relaxine zorgt voor verweking van bindweefsel en verlaging van spiertonus waardoor gewrichten minder goed beschermd worden. Gewrichten worden instabieler en je hebt zo een grotere kans om geblesseerd te raken.  

Ook de verticale peesplaat in het midden van je rechte buikspier (linea alba)  zal oprekken om ruimte te maken voor je groeiende kindje, dit noemen we een diastase. Om dit natuurlijke proces niet te verstoren en alles goed te laten herstellen trainen we de rechte buikspieren niet meer geïsoleerd. De schuine en diepe dwarse buikspieren trainen we wel nog, deze worden extra belangrijk om je rug te kunnen ontlasten tijdens de zwangerschap.  

Dan hebben we nog de veel besproken bekkenbodem, deze moet meer en meer dragen naarmate de zwangerschap vordert. Tijdens de trainingen zullen we gericht trainen op het versterken of ontspannen van de bekkenbodem. We bereiden de bekkenbodem ook voor op het dragen van de lading en het herstellen na de bevalling.  

Er verandert nog veel meer tijdens de zwangerschap:  Je longcapaciteit neemt af, je maakt ongeveer 1500 Ml meer bloed aan, je verzuurt sneller en hebt sneller een hoge hartslag. Het is belangrijk dat met al het bovenstaande rekening wordt gehouden tijdens het trainen.  

Door aangepast te trainen en rekening te houden met je veranderende lichaam heeft sporten tijdens de zwangerschap een hoop voordelen: 

  • Conditie loopt minder terug
  • Minder last van zwangerschapskwaaltjes   
  • Minder gewichtstoename 
  • Gezonde groei van placenta  
  • Beter en dieper slapen 
  • Beter humeur
  • Fit de bevalling in
  • Sneller herstel na bevalling 


Heb je interesse in het begeleid trainen tijdens de zwangerschap en jou en jouw kleine zo fit mogelijk te houden? Neem dan contact op: info@crossfitninjas.nl 

We hopen je snel te zien.

Start CrossFit now

Do you want to start CrossFit in The Hague?
Sign up for the CrossFit introduction course
Voor eenmalig € 50 krijg je 4 trainingen
where we teach you everything about CrossFit

en_USEnglish